KinoCircus - A filmes blog

robot and frank 01.jpg

A nem is olyan távoli jövőben, a kiöregedett mackós - Frank - azon kapja magát, hogy nyakába sóztak egy bádogdobozt, aki megkeserítené öreg gondtalan napjait azzal, hogy egészséges életet és rendszert erőltessen életébe. Vígjáték, sci-fi, vagy dráma? Történetünk párbeszédei annyira realisztikusak és életszerűek, hogy akár Isaac Asimov egyik könyvespolcról pattant története is lehetne, de nem így van. Mi is akkor ez a film? Lássuk.

Rendezőnknek Jake Schreiernek ez az első játékfilmje, ám a látottak alapján ez fel sem merül bennünk. A kevés szereplős történetünk kulcsfiguráit olyan nagy nevek adják, mint Frank Langella, Liv Tyler, Susan Sarandon, James Marsden. A színészi játék tökéletes. Nincsenek a hollywoodi kasszasikerekre jellemző hatalmas krokodilkönnyek a mindent leküzdő hős körül, sem pedig ideológiai párbeszédek jó és rossz között. Karaktereinkről ordít az átlag ember fáradt élete, ahogy nem találják meg a közös hangot szeretteikkel, idegenekkel, a világgal. Szerepeiket éppen ez az esendőség, és ridegség teszi ugyanolyan hihetővé, mintha csak a szomszédainkat figyelnénk.

robot and frank 02.jpg
De miért tesszük előtérbe a szereplőket, és gondjaikat, a science fiction vonatkozással szemben? Azért mert azok nincsenek. Habár a történet a távoli jövőben játszódik, és a 200 éves emberre emlékeztető alapötlettel szolgál, a tudományos fantasztikus filmek egy olyan csoportjába tartozik, ahol minden futurisztikus kütyü, a megszokott mindennapok unott háztartási eszközei, és ennek okán már nem is fontosak. Ugyanígy van ez a szóban forgó technikai újítással: a robottal is. Karaktere, mint a cél érdekében - ami a gazdájának egészségben tartása - furfangra is képes személyiség megrajzolt ugyan, de ennél tovább nem halad, s az ebben a témában megszokott kérdésekkel: van-e lelked, élsz-e...stb, nem igazán foglalkozik - bár megpendíti őket -, mivel a történet fókuszának középpontja egyáltalán nem ő.

robot and frank 05.jpg

Történetünk ebből a szempontból - a fentebbi kérdésre válaszolva - egy szívmelengető, megmosolyogtató, de még is inkább szomorú drámai film. Sokkal inkább szól Frankről, mint a megszokott sci-fi klisékről, vagy robotokról. Az öregedés, és az ezzel szembeni harc helyeződik az előtérbe, a család és annak megszakíthatatlan összetartó ereje. A robotok már-már szinte reklámszerűen lépnek be a képbe, mintha csak azt akarnák elénk tárni, hogyha egyszer eljön az a pillanat, igenis hasznos szerepkörük lehet a társadalomban.

robot and frank 04.jpg

Kinek ajánljuk ezt a filmet. Azoknak akiknek a szívükhöz közel áll valamelyik öreg rokon. Azoknak, akiket foglalkoztat az elmúlással kapcsolatos kérdéskör. Azoknak, akik szeretik a drámai filmeket, azok közül is azokat, amelyek a legkevesebb könnyel, de hirtelen és váratlanul csapnak le. Ez egy kellemes vasárnap esti kikapcsolódás egy öreg úrról, aki felett elszállt ugyan az idő, de még mindig fiatalnak érzi magát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr65062547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.