KinoCircus - A filmes blog

A film tulajdonképpen egy olyan alternatív lehetőséget tár elénk, amellyel akár fel is léphetnénk a globális felmelegedés ellen. Ám rendbe hozni azt a kárt, amit tettünk a környezetünkkel igen nehéz, sőt könnyen áteshetünk a ló túloldalára…

snowpiercer.jpg

A történetben ugyanis kutatók létrehoznak egy olyan szert, amivel konkrétan lehűtik a hőmérsékletet egy normális, elviselhetőbb szintre. Annak ellenére, hogy tudósok, környezetvédők tiltakoznak a CW7-es anyag ellen, mégis sorra írják alá az országok a használatának engedélyét. Arra viszont senki nem számít, hogy a hatás végzetes is lehet, és tulajdonképpen egy újabb jégkorszakot hoznak ezzel létre.

2031-re, 17 évvel a szer használata után, a Föld már csak egy jéggömb, amit hó, jég és rettenetes fagy ural. Majdnem minden élet megsemmisült, mindössze csak egy vonat zakatol megállhatatlanul rajta, az emberiség még megmaradt részével.

A luxusvonatot Mr. Wilford irányítja, akivel az utazók ugyan nem találkozhatnak, mégis nagy pátosszal beszélnek róla, és istenként tisztelik, mivel ő a megmentőjük, irányítójuk, reményük. Az osztályrendek pedig Mr. Wilford után fokozatosan csökkennek lefelé, szerelvények szerint. Míg a leggazdagabbak buliznak, és sushit esznek, addig a legszegényebbek nyomorognak, és a társaik jelentik az egyedüli táplálékforrást számukra (igaz, később viszont a felsőbb réteg nagylelkűen proteintéglákat készíttet nekik étel gyanánt, amelyről később kiderül, hogy mindenféle gusztustalanság egyvelegéből áll).

A főszereplő Curtis, aki az egyik hátsó szerelvény lakója nem bírja tovább ezt a borzalmas életet, és társaival fellázad. Céljuk, a vonat elejébe jutni, hogy átvegyék az irányítást Mr. Wilfordtól, és egyenlőséget teremtsenek a szerelvények között.

Útjuk során kiszabadítják börtönéből a vonat egyik volt alkotóját, hiszen ő az egyedüli, aki a szerelvények közt ki tudja nyitni a kapukat. A férfi egyetlen feltétele, hogy neki és a lányának minden feltárt ajtó után kronolt biztosítsanak, amit ők (elsősorban) drogként használhatnak.

Nem olyan egyszerűen haladnak előre, hiszen Wilford katonái állnak az útjukba. Curtis az összes barátját elveszti közben: azokat is, akik vele tartottak, és azokat is, akik hátul maradtak, mivel őket közben lemészárolták. Így a lázadók létszáma három főre csökken, vagyis már csak Curtis és a két „drogos” harcol a változásért…

Nagyon jó film, érdekes, akció dús, és nem utolsósorban elgondolkodtató: tönkretette az ember a környezetét, hogy már élni sem tud benne, így egy vonatra kényszerül, és mégis van annyira utálatos, hogy a békés együttélés helyett, osztályrészeket alkot. A történet vége azért tartogat a normális, kinti életre némi reményt, ami egy jegesmedve képében mutatkozik meg…

Kép forrása: http://www.japantimes.co.jp/culture/2014/02/06/films/could-snowpiercer-be-bongs-ticket-out-of-korea/#.U2ojOfl_ty0

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr106126989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.