KinoCircus - A filmes blog

the_secret_life_of_words1.JPG

Véletlenül akadtam rá erre a 2005-ös spanyol filmre, amely mély témákat boncolgat amerikai és kanadai színészekkel. Gyerekkorom családi sorozatából, a Váratlan utazásból ismert Sarah Polley játssza az egyik főszereplőt, a hallássérült gyári munkáslányt, aki beletemetkezik a munkájába és belesüllyed szó szerint a szürke hétköznapokba.

Mivel évek óta nem vett ki szabadnapot, sőt beteg se nagyon volt, főnöke kényszerpihenőre küldi. A lány nem tud mit kezdeni a váratlanul rászakadt szabadsággal, ezért ahelyett, hogy a spórolt pénzén luxusnyaralásra menne, egy váratlan lehetőségnek köszönhetően egy hónapig munkát vállal egy olajfúrótornyon a tenger közepén. Ápolnia kell egy balesetet szenvedett munkást, akit Tim Robbins alakít. Eleinte mindketten bizalmatlanok és álarcok mögé bújnak. Hosszú időnek kell eltelnie, amíg őszintén megnyílnak egymás előtt, igazságokon és hazugságokon keresztül vezet az útjuk egymás múltjának megismeréséhez. Kérdés, hogy fel tudják-e dolgozni a saját történetüket és a másik múltját?

the_secret_life_of_words2.jpg
A két főszereplő testileg és lelkileg is sérülten találkozik, ezt jól kifejezi, hogy egyikük hallássérült, másikuk átmenetileg elveszti a látását. Apránként kibontakozik a történetük, megismerik egymást, és ezzel egy időben önmagukat is. Hatással lesznek egymás életére. Érdemes megfigyelni, hogy a rendező és az operatőr hogy játszik a színekkel, a képi világgal, mely a szereplők belső világát, alakulását még jobban kifejezi.

Már önmagában a kettőjük kapcsolata is izgalmas, de Isabel Coixet filmjével egy olyan elzárt világ életébe pillanthatunk be, amely gondolom sokunk számára ismeretlen: megtudhatjuk például, hogy átlagosan huszonötmillió hullám csapódik neki egy olaj fúrótoronynak; láthatjuk, hogy milyen kihívást jelent egy szakácsnak, hogy ne törjön le a lelkesedése a főzés és a változatos ízek iránt, és egyáltalán, hogy lehet túlélni a tornyon eltöltött végtelennek tűnő órákat. Szó van benne szerelemről, megcsalásról, bűnökről, háborúról... A szavak titkos élete nem könnyű, néhol kifejezetten fájdalmas, de mégis felemelő!

by: Smaug

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr284602616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.