KinoCircus - A filmes blog

Létezik-e olyan bosszú, amely brutális megtorlásra sarkall? Vajon a düh el tud-e uralkodni rajtunk oly' annyira, hogy akár ölni is képesek legyünk? Steven R. Monroe mozija ad ezekre választ nekünk...

...de nem a film második részében. A 2010-es Köpök a sírodra című horror méltán nyerte el az After Dark Filmfesztiválon a harmadik helyezést. A sztori szinte sokkolta a nézőt, a film keretes szerkezete is feltette az i-re a pontot, a mozi végén pedig nem maradt más, mint a döbbenet.

De nem véletlen szokták mondani, hogy egy jól sikerült alkotásnak nem szabad folytatást csinálni. Íme, az élő példa: Monroe nagyon mellényúlt, amikor úgy döntött leforgatja a Köpök a sírodra második részét. Hogy miért? Lássuk csak...

A sztori szerint egy New York-i lány, Katie modellként szeretne érvényesülni, és egy portfóliót akar készíttetni magáról. Talál is egy helyet, ahol ezt ingyen összeállítják neki, ám mikor a stúdióba ér, az egész helyszín rossz benyomást kelt benne, a fényképész és annak munkatársai pedig furcsán viselkednek vele, így a lány nem kér az ingyen fotókból és elmegy onnan. Éjjel viszont arra ébred, hogy a stáb egyik tagja a szobájában videózza őt, és innentől kezdve teljesen elszabadul a pokol.

köpök.jpg

Sok jelent kérdést hagyott maga után és vagy egyáltalán nem volt világos, vagy teljesen felesleges volt, mivel nem vitte előrébb a sztorit, maximum kitöltötte a film 1,5 óráját. Furcsa volt a film elején, hogy a lány panellakásába csak úgy lazán betörnek, és a segítségkiáltását csupán egyetlen egy lakó hallja meg. Tulajdonképpen azt sem értettem, hogy a helyszínt miért tették át New Yorkból Bulgáriába, de ha már így is történt, ezt az utat a szereplők végig egy autóval tették meg, miközben Katie-t a csomagtartóba zárták? A filmben az egyház szerepe sem volt világos, illetve az sem, hogy a földalatti csatornarendszerhez miért van nekik egy nyitott ajtajuk. És még sorolhatnám, de hát ugye ez csak egy fikció.

Őszintén szólva a Köpök a sírodra 2. egyáltalán nem tetszett. Itt már nem is a megdöbbentés volt a cél, hanem a sokkolás; a vérontás és a brutalitás 106 percen át, ész nélkül. A film inkább undorító volt, mint megdöbbentő, és minden egyes része kiszámítható volt. Végig az járt a fejemben, hogy egy ilyen picike lány, milyen könnyedén elbír a történet második felében azokkal, akik az elején kegyetlenül bántalmazták. Az első részben a bosszúállás legalább egy jól kitervelt, „azt kapod, amit adtál” sémán futott végig. Véleményem szerint ismét arról van szó, hogy pénzt akartak csinálni egy amúgy jó film folytatásából. Ritka, mikor az újabb részek is olyan jók, mint az első volt, de azokba bele szoktak fektetni apait-anyait. Monroe-nak ez most nem sikerült, majd talán legközelebb.

Kép forrása: http://horrorcultfilms.co.uk/2013/05/first-official-image-lands-for-i-spit-on-your-grave-2/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr755552800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.