KinoCircus - A filmes blog

modern_times4.jpg

A filmtörténet tele van nagy pillanatokkal. Ebben a rovatunkban legendás filmek klasszikussá vált jelenetére hívjuk fel a figyelmet! Nézz és láss! 

A mostani jelenetek a nagy, végső összecsapásoké. Nagy fejbe vágtuk a fejszénket, mert a filmtörténet tele van ilyen jelenetekkel. A három filmrészlet kiválasztásával sokan vitatkoznának, de mi azt tartottuk szem előtt mennyire elterjedt a filmtörténetben és a filmnézők körében. S mellesleg különleges képességgel győzik le a jó főszereplők a gonosz ellenfelet. Biztosra vesszük, hogy még lesz "folyt.köv". Mondanunk sem kell: Achtung, achtung SPOILER! Véres játék: Chong Li vs. Frank Dux; A holló: Eric Draven vs.Top Dollar; Kill Bill 2:  A menyasszony vs. Bill

Véres játék (Bloodsport - 1988) : Frank Dux vs. Chong Li 

 Ki ne látta volna Jean-Claude Van Damme filmjét, amellyel egy csapásra híres lett, nem véletlenül. A film Frank Dux valós élettörténetén alapszik. A Kumite-bajnokság, a világ egyik legkeményebb küzdőviadala. Ugyebár itt mindenféle harcművészeti ágat lehet alkalmazni. Dux a döntőben a legyőzhetetlen bajnokkal Chong Livel (Bolo Yeung)  mérkőzik meg. Dux nagy formában van, Chong Li csaláshoz folyamodik: mészport szór a szemébe, amit nem látnak a versenybírák. Dux nehéz helyzetben van: egy illegális bajnokságon, a közélettől eldugott hong-kongi helyen nem mondhatja azt: "Csalás történt uraim!". Meg kell oldani a helyzetet. Mestere, Tanaka siet a segítségére, ha nem is szó szerint vesszük. Duxban kifejlesztett egy olyan "látást", amelyet csukott szemmel kell végezni. Érzékelni kell a test mozgását, rezonanciáit, a levegő áramlásának változásait. S ha bele gondolunk, tényleg ez lehet az igazi harcművészet egyik alapja. Tehát a belső látás sokkal fontosabb "a szem egyszerű nézésénél". Úgy mondjuk mi ezeket, e sorok írói, hogy semmiféle harcművészeti ágat nem művelünk. Dux megérdemelten győz, kikényszerítve Chong Liből a matte szót, amely a harc feladását jelezte. 

A holló (The Crow - 1994) : Eric Draven vs. Top Dollar

Egy igazi kultfilm utolsó, nagy jelenetéről beszélünk most. Erről a filmről nem lehet magas fokú érzelmek nélkül beszélni. S erről a választott jelentről sem. Brandon Lee halála csak olaj volt a tűzre, hogy ez az alkotás legendássá váljon. Ne haragudjon meg senki, de a A HOLLÓnak csak egy része van. S ezt reméljük mindenki érti. Ebben a részletben, összecsapásban az a felemelő, hogy nem valami harművészeti mozdulattal vagy erőszakkal győzi le a főgonoszt, Top Dollart (Michael Wincott), hanem egészen más képességgel. Azokat a fájdalmas emlékképeket átadja Eric annak az embernek, aki ezeket okozta, adta neki. Megindító, ahogy Eric félig legyőzötten és haldokolva (mert a holló megsérülésével az ő ereje is csökkent) feláll s nyugodt hangon kér valamit ettől a velejéig gonosz gengsztertől: adni akar valamit. S persze Top Dollar mohósága megengedi ezt. Ami a vesztét is jelenti egyszerre. Amit "adott", azt vissza is kapta. Nagyon fontos, hogy mit is mond Eric neki. Mivel csak angol nyelven találtuk meg ezt a jelentet, így mellékelem a legfontosabb szöveget. 

Top Dollar: "Apám mindig azt mondta nekem, hogy minden emberben lakik egy ördög. Csak szépen meg kell keresni. Ami téged meg a barátnődet illet, nekem kellett a házatok. Ebben a városban az van, amit én mondok. Sajnálom, hogy nem jött össze az esküvőtök. De ha ez némileg megvigasztal: sikerült mosolyt csalni az arcomra. Igazán kitartó vagy, hiányozni fogsz.                                                                               

Eric Draven: Szeretnék adni valamit. Nekem már nem kell. Harminc óra fájdalmát, egyetlen pillanatba sűrítve! Mind a tiéd lehet!"                             

 

Kill Bill vol.2 (2004) : A menyasszony vs. Bill

Quentin Tarantino mesterművének utolsó nagy jelenete ez. Két részre szedte művét marketing és egyéb okok miatt, de egy alkotásnak kell felfognunk. A menyasszony (Uma Turman) sok-sok szenvedés, harc után megtalálja Billt (David Carradine), régi főnökét, védelmezőjét, szeretőjét, ellenségét és gyermekének apját. A menyasszony (nincs más neve) régi tanítványa volt Billnek, akit elküldött még az ő mesteréhez is: Pai Mei szifuhoz (Chia Hui Liu). Az öreg mester még Billnek sem mutatta meg legféltettebb harctechnikáját: az öt pontos szívrepesztő mozdulatot. Egyedül A menyasszonyt tanította meg erre a rövid és egyben halálos mozdulatra, amely után az ellenfél szíve megreped és csak pár másodpercig él még, s néhány  lépést tud még tenni. Talán azért A menyasszony volt a szerencsés kiválasztott, mert Pai Mei benne látott megfelelő alázatot, kitartást. S érezte, hogy a lány soha nem élne vissza ezzel a tudásával senki előtt sem. Csak ha veszélyben van: mint Billel szemben. Beadja Billnek a lány a finom, precíz és halálos ütéseket. Nehéz a búcsú, pont azért mert annyi mindent jelentett A menyasszony számára Bill, ahogy a fenti felsorolásból kitűnik ez. Bill nyugodt csodálkozással veszi tudomásul, hogy az ő öreg mestere a lánynak megtanította a Pai Mei-féle ötpontos szívrepesztő mozdulatot. Szűkszavú búcsú, majd egy kis igazítás a ruházaton és néhány lépés. És The End!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr624713315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.