KinoCircus - A filmes blog

the_dark_knight_rises.jpg

Ha valaki olyan magasra teszi a mércét, mint Christopher Nolan rendező a Tökéletes trükkel, A sötét lovaggal és az Eredettel, akkor nem lehet azon csodálkozni, hogy az új filmjét úgy várják a rajongók, mint a Messiást. Ez az új alkotás pedig nem más, mint A sötét lovag – Felemelkedés. A Batman trilógia záró darabja pedig olyan elemi erővel csapott le közénk a moziterembe, hogy azóta is az államat keresem.

A sztori nyolc évvel A sötét lovag történései után veszi fel a fonalat. Gotham City-ben tulajdonképpen eltűnt a szervezett bűnözés. Harvey Dentet istenítik, Batmant pedig gyilkosként könyvelik el. Bruce Wayne (Christian Bale) remeteként éli az életét, megkeseredetté és mizantróppá vált. Azonban muszáj ismét talpra állnia, hiszen egy kegyetlen zsoldos tör Gotham lakóinak a nyugalmára. Bane (Tom Hardy) célja nem más, mint a földdel egyenlővé tenni szeretett városunkat. Batmannek azonban nincs könnyű dolga, hiszen Bane nem csak fizikailag, de lelkileg is meggyötri őt. A jó és a rossz csatáját valakinek meg kell nyernie, a rossz pedig hatalmas előnyre tett szert.

tom_hardy.jpgBane (Tom Hardy)

Előzetesen nagyon sokat vártam ettől a filmtől, és amit kaptam az minden várakozást felülmúlt. Mégis hány olyan képregényfilmet ismertek, ami alatt az ember a könnyeivel küzd, sőt sírva is fakad? Igen, férfiasan bevallom, hogy több olyan jelenet is volt, amikor nagyokat kellett nyeljek, hogy ne bőgjem el magam. Nolan a drámai feszültség és az akció tökéletes egyvelegét keverte ki nekünk, így még azokat is szíven üti a film, akik nem ismerik, sőt gyűlölik a Batman univerzumot.

Kapunk egy mindenre elszánt gonoszt, egy megtört, de a jó cél érdekében akár az életét is feláldozó hőst, sőt hősöket és több heroikus küzdelmet. Mindegy, hogy egy jelmezbe öltözött idol, vagy mi magunk viszünk véghez figyelemreméltó tetteket. A sötét lovag – Felemelkedés legfontosabb mondanivalója ugyanis pont ez, ha igazán akarjuk és összefogunk, akkor mindenkiből lehet hős.

batman.jpgBatman (Christian Bale)

A film látványvilága lenyűgöző, a színészi játék pedig parádés. Christian Bale a három Batman film közül most tudta legjobban megmutatni, hogy mire képes, és hogy miért kapott tavaly Oscar-díjat. Tom Hardy pedig minden idők egyik legjobb főgonosza, annak ellenére, hogy az arcából a film egésze alatt csak a szikrázó tekintetét látjuk. Nolan legnagyobb húzása pedig megidézi A sötét lovag zseniális dobását. Joker után ismét egy olyan karaktert hozott vissza a Tim Burton- féle Batmanből, amely alapjaiban határozza meg a film ritmusát. Selina Kyle (alias Macskanő) karaktere Anne Hathaway érzékeny és szexi alakításában az elmúlt évek legüdítőbb színfoltja.

anne_hathaway.jpgSelina Kyle (Anne Hathaway)

Egy dolgot viszont eléggé elszúrtak a filmben, ugyanis Miranda (Marion Cotillard) karaktere annyira sablonosra és vázlatosra sikerült, hogy el sem akartam hinni, hogy a film egyik legnagyobb fordulatát pont rá írták. Ettől függetlenül olyan filmélményben volt részem, amelyet sosem fogok elfelejteni. A rendező és csapata megmutatta, hogyan kell egy trilógiát elindítani, a csúcsra járatni és méltóképpen befejezni. Nincs kétségem afelől, hogy Christopher Nolan minden idők egyik legnagyobb rendezői közé fog kerülni, vagy már ott is van?!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr394699831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Kriszta* 2012.08.14. 10:38:18

Szvsz szenzációs Batman film!

yeo123 2012.08.20. 14:16:14

hatalmas film!
ezt muszáj moziba nézni! :)
csak kár hogy nem lesz 4. :(

*Kriszta* 2012.08.25. 11:42:41

Mi is osztjuk bánatodat, de szerintem méltó befejezést kapott! :) A csúcson kell abbahagyni! :)