KinoCircus - A filmes blog

an_education.jpg

Az An Education (Egy Lányról) című angol dráma egy 16 éves fiatal lányról szól. Jenny (Carey Mulligan) a '60-as évek Londonjában éli mindennapjait. A szép és okos lányt szülei az Oxfordra akarják küldeni továbbtanulni, mialatt ő az elit gimnáziumot végzi, s hobbijainak hódol: a csellózásnak és a francia imádatának. Így éli életét Jenny, amikor egy esős nap találkozik Daviddel (Peter Sarsgaard). A férfi jóval idősebb Jennytől, de ez őket nem zavarja, sőt a fiatal lánynak imponál, hogy egy érett férfi udvarol neki. David megtesz mindent, hogy Jenny kedvében járjon, elhalmozza ajándékokkal, elviszi őt a legjobb helyekre és még a lány nagy álmát is megvalósítja: Párizsba utaznak együtt. Jenny szerelmes lesz, s annyira belejön unalmas életének felpezsdítésébe, hogy kezdi elhanyagolni az iskolát, majd egy váratlan döntés következtében ott is hagyja azt.

A filmnek kellemes a hangulata, csupán egy dolog volt, ami nagyon idegesített benne. Legfőképpen a szülők viselkedését bírálnám, bár nem vagyok tisztában azzal, hogy abban a korban hogy álltak a dolgokhoz, de egy biztos: a lány szülei ugyanúgy bedőltek a férfi vonzerejének, nem foglalkozva azzal, hogy a férfi mit dolgozik és hány éves. Bemutatja a film a tini szerelem határtalanságát, hogy egy fiatal lány mennyire képes naivul viselkedni és bármit elhinni annak érdekében, hogy kiszakadjon megszokott életéből. Mi volt akkor a fontosabb? A társadalmi élet? Csak úgy lehettek boldogok az emberek, ha puccos estélyekre jártak és drága festményeket vettek? Ha valaki tanult, akkor már muszáj unalmasnak is lennie? Lehet-e a kettőt együtt művelni? Mindezek a kérdések fogalmazódtak meg a lányban, de hogy is döntött, azt majd meglátjátok a végén.

Színészi játékkal sem volt túl nagy bajom, bár a David szerepében tetszelgő Peter Sarsgaard sármos karaktere nekem nem igazán jött át. Szerintem választhattak volna egy jobb képű harmincast is. A legtöbb filmben 'savanyú arcú' Mulligan színésznő sem tartozik a kedvenceim közzé, itt viszont hitelesen alakította szerepét és mindenki örömére kifejezte érzelmeit is. Ajánlom azoknak, akik szeretik a nem éppen megszokott szerelmes filmeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr624650587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.