KinoCircus - A filmes blog

edward scissorhands.jpg

Tim Burton különleges világának egyik leghíresebb filmje az Ollókezű Edward (eredeti címén: Edward Scissorhands).

Az elmúlt hónapokban többször is valamilyen formában szóba jött ez a film, és mindig átfutott az agyamon: de jó lenne megint megnézni. Mivel a film 1990-ben készült, így erősen elgondolkodtam... Lehetséges, hogy talán nem is láttam még, csak a film "hátszele" miatt voltam ezen a véleményen. Így az egyik este (tévéműsorok híján) kiemeltem DVD gyűjteményünkből az Ollókezű Edwardot. Igen, most jött el az ideje, hogy lássam, hiszen egyébként is a napokban vetítik a mozik Burton legújabb filmjét, az Éjsötét Árnyékot.

Nézzük a film rövid történetét! Az amerikai kisváros szélén lévő dombtetői, „mesebeli” kastély lakója, az öreg, különc feltaláló egy fiút hoz létre magának. Az Edwardnak (Johnny Depp) keresztelt lény érző szívet takar, s képességei megfelelnek egy emberével, de még a remekmű nem készült el teljesen. Kezei helyén ollók éktelenkednek. Sajnálatos módon ollói a helyükön maradnak, hiszen a feltaláló meghal, mielőtt művét befejezhette volna. A magányosan élő fiúra egy odatévedő tanácsadónő, Peg (Dianne Wiest) talál rá. Magához veszi őt, hisz tudja a zord külső egy jószívű lényt takar. Edwardot lassan a család és az egész város is megszereti, főleg azért, mert ollóit hasznosítani tudja. Gyorsan bele is szeret a csinos Kimbe (Winona Ryder), ám ez bonyodalmakat von maga után.

edward-scissorhands3.jpg

 Az első látásra furcsának és elvontnak tűnő film nagyon is mély jelentéseket hordoz magában. Bemutatja emberi tökéletlenségünket, s hogyan reagálunk az új, különleges dolgokra. Aztán ha valami baj történik, akkor mennyire vagyunk képesek azt eltaszítani magunktól, nem gondolva a következményekre. Tim Burtonnak sikerült ezt a tulajdonságot tökéletesen górcső alá venni, például az eltúlzott képi világ megjelenítésével is.

A film nézése alatt számos érzelem vonult végig bennem: az örömtől a meghatottságig, a sajnálattól egészen a szánalomig, ami végül szomorúsággal zárult. Bevallom, hogy elérzékenyültem, és a nem várt befejezésen bizony elpityeredtem. Ennek ellenére jó érzésekkel zártam a filmet. Johnny Depp ezerarcúsága lehengerlő, a karakterben valami megfoghatatlan és érthetetlen vonzalmat épített bele, ami mindenkit elbűvöl az első perctől fogva. Színészi játéka nem hagy maga után kétségeket. Egy nem mindennapi film olyanoknak, akik szeretnek kicsit elrugaszkodni ettől a világtól úgy, hogy közben mégis maradjon reális keretek között.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr874504482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Való 2012.05.12. 23:49:10

A film furcsa és elvont, nem csak annak tűnik. Ez viszont nem zárja ki azt, hogy mély érzelmeket, vagy tanulságokat hordozzon.

Egy erős karikatúrát rajzol a modern társadalomról, és ártatlan gyermeki módon mutatja be azt, hogy mennyire tudják gyűlölni az emberek, hogyha valaki különbözik a megszokottól.

Egyébként érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy először Tom Cruise-t kérték fel Edward szerepére, de csak úgy ment volna bele, hogyha a végén megszépülhet (ezzel egyszersmind megsemmisítve a film mondanivalóját), gondolom nem kell ecsetelnem, hogy milyen hevesen küldte el Tim Burton az édesanyjába Tom-ot, aztán pedig kért fel egy tehetséges színészt, aki még nem futott be...

Makay89 · http://makay.net 2012.05.13. 01:05:13

Tom Cruise-t valahogy el sem tudom képzelni egy ilyen szerepben. Láttam már "szuperhősként" a Különvéleményben és elmebeteg, de vicces állatként a Trópusi Viharban. Viszont egy olyan szerepet, ahol már lejjebb kellene adnia az arcából, már nem hiszem, hogy jól el tudna játszani. Míg Johnny Depp, vele ellentétben, egy ténylegesen 1000 arcú színész.

A bejegyzéshez pedig gratulálok! Sok ilyet kérünk még!

justStevee 2012.05.17. 05:49:26

Régi, de nagy hatású film. Egy jól megfogalmazott "társadalmi probléma" a másság bemutatása. Hogy mennyire félünk, tartunk azoktól akik mások, és hogy milyen nehezen fogadjuk el őket. Burtont lehet szeretni, lehet utálni, de elmenni mellette szó nélkül nem lehet! Filmjeiben mindig ott a mondani való, csak "beteges" stílusa mögött, nem mindenki látja. Johnny Depp is azért szeret Burtonnel dolgozni, mert jól megértik egymást. sosem olyan filmben akart szerepelni ami kasszasiker lesz, hanem amiben jól érzi magát és amihez úgy érezte hozzá tud adni.. Talán ezért is tarthatjuk az egyik legjobb színésznek