KinoCircus - A filmes blog

THE_EAST.png

„Könnyű, ha nem a te otthonod,
könnyű, ha nem a te életed,
ha nem a te ágyad, nem a te családod.”

Rejtélyes, mégis igaz…a film így indul.

Főhősnőnk, Sarah Moss, volt FBI ügynök, egy izgalmasnak tűnő projektet, küldetést kap munkahelyén, egy elit magánnyomozó irodánál, a Hiller Broodnál.

Sarah magabiztos, bátor nő, egyenes jellem. Főnöknője, pontos ellentéte, imádja a játszmákat, a dörzsölt taktikákat. Nem véletlen az iroda vezetője. Frappáns kijelentéseivel, ügyes hasonlataival, mint egy ’pók behálózza’ ügyfeleit. Mondván: van a légy, a szúnyog és a fekete özvegy, nagyon nem mindegy, kivel állunk szemben. Ha légy, azt Önök (az ügyfelek) elintézik, ha szúnyog azt mi (a Hiller Brood) elintézzük, viszont ha fekete özvegy, ott már más segítséget is érdemes bevonni.

Jó taktika - jó eredmény.

Mindent megtesz a hatalomért, a pénzért, mindezt biztos fedésben. A Cég célja, vezetőként fellépni a hírszerzésben, bármi áron. Csupán egy a "bibi" nem a jó ügyért harcolnak. Bár a nagyvállalatok védelme a lázadók, a terroristák ellen jól hangzik, ám nézzünk egy picit a dolgok mélyére, mit tesznek ezek a cégek, miért kell őket megvédeni a Hiller Broodnak?

Sarah minden nap – békés, szabadon vágtató lovak és zöld mező mellett - autózik munkahelyére. Ez a filmkocka mindig nyugalmat áraszt, szép zenei aláfestéssel. Nem is sejtjük milyen fontos lesz ez a jelenet a Kelet nevű csoport utolsó akciója során. Sarah küldetése, beépülés a Kelet anarchista csoportba, már nem teremt olyan nyugodt légkört körülöttünk. Ökoterrorizmus, környezetvédelem, anarchista csoportok. Ide sorolhatók ők és ide épül be Sarah. 

Bizalmatlanság kontra bizalom

Nem könnyű feladat, Sarah küzd önmagával, érzéseivel. A csoport vezetője szerint nem elég gyenge az Igazsághoz, túl kemény. "Itt az Út vége van, nincs hová bújni". Egonélküliség és alázat szükséges a nehézségek előtt.

A bizalmatlanság érthető, mindeközben olyan fontos emberi célokat és üzeneteket "hintenek el" a csoport tagjai, melyek komoly tükröt tartanak a mai gazdasági világra nézve is. Apránként kiderülnek a nagy rendszer rejtett támadásai felénk.

A Gyógyszeripar manipulációja, a vízszennyezés, az emberek egészségének semmibevétele, megtévesztések sokasága, a gyártó cégek tetteinek "eltusolása". Ezek ellen készül fellépni, felnyitni az emberek szemét, jelezni a rossz irányt a Kelet.

Sarah-ban is sokáig ott van a bizalmatlanság, a félsz a Csoport irányában, miközben a tagok megnyilvánulásai egyre tisztább képet festenek szemében arról, hogy a tiszta szeretet és az igazi összetartó erő létezik és működik, szemben a kinti "való" világgal.

Példaként említendő többek között: A kukázás jelenete – sok minden hasznos dolog van még ott, ahol az emberek nem is keresnék. Tóban egymás fürdetése – átadni magunkat teljes lényünkkel a másiknak, bízni benne. Kényszerzubbonyban evés – előítéletek, félelmek jönnek elő belőlünk, mikor meglátjuk a kényszerzubbonyt, mi lesz a folytatás? A magunk körüli falak lebontása indul meg, mikor szembesülünk saját félelmeinkkel, mint egy pszichológiai tükör. Váratlan fordulattal egymást kezdik etetni - hihetetlen mértékű egymásra odafigyelés, törődés bontakozik ki. 

”Mi vagyunk a Kelet, az ébredés kapuja.
Mi nem bujkálunk előled, mi benned élünk.
Mi vagyunk a reggel, amikor leszálltál a futógépről és a szabadban futottál,
A pillanat, amikor először csókoltál meg valakit….”

Valódi szembesítés saját magunkkal.

Az akciók

A Kelet három akciót tervez. Rá kell jönniük, hogy az intellektuális jelzésekre az emberek már nem reagálnak, csak az erővel történő fellépésre. Nem tesznek egyebet, mint szembesítik a célszemélyeket tettükkel és annak következményeivel.

Az első akció keretében egy nagy gyógyszergyártó nagyhatalom (McCabe Grey) ünnepi fogadásán az általuk gyártott és oly nagyra becsült termék a Denoxin hatását próbálják visszaigazolni, pezsgőbe adagolva a terméket.
Szép lassan világossá válik számunkra, hogy a csoportot alkotók mindegyike közvetett módon is érintett, nem véletlen esik a választás az adott nagyvállalatokra. Így válik teljes egésszé küldetésük.

A második akció a vízszennyezéssel jogosan vádolt Hawkstone cég ellen történik. Az arzénnel, ólommal szennyezett víz sok embert betegít meg Pennsylvaniaban. A cég vezetőinek ráébresztése a puszta nyereségvágyból elkövetett tetteikre és annak következményeire nagyszerű jelenet a filmben. Mint minden akció, ezek a fellépések is óriási veszéllyel járnak, sőt még életet is követelnek. Ám összeszedve minden erejüket bevállalják, egy kis szünet után, a harmadik akciót.

Itt lép fel a "békés lovak zöld mezőn vágtatása" jelenet, amivel világossá válik számunkra, Sarah cége a támadás harmadik célpontja. A lány ekkora már érti és megérti a hétköznapi emberekből hőssé vált csoporttagokat. Mindent feladva felveszik a harcot a rendszer embertelen kizsákmányolása, támadásai ellen. Bár a Kelet feloszlik, Sarah a jó ügy érdekében, folytatja inkognitóban, külön sejtként a küldetést. Saját munkatársait, az ügynököket állítja a "jó" oldalra és számos káros tevékenységet folytató céget számolnak fel az elkövetkezendő időkben. 

Mindig nehéz szemben úszni az árral, nem beállni a sorba. Nehéz hősnek lenni, magányos farkassá válni.

”Kérlek, adj nekem erőt az Úthoz,
Szabadíts meg a gőgtől, de ne sújtson gyengeség. Ámen.’’

Kép forrása: http://www.bleedingcool.com/2013/06/14/clip-from-the-east-showing-off-its-thriller-credentials/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr595622495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.