KinoCircus - A filmes blog

4.jpg

Amikor túl vagyunk egy horrorfilmen, két óra borzongás után azzal a megnyugtató gondolattal dugjuk ki orrunkat újra a paplan alól, hogy ez csak film volt és ilyen szörnyűségek az életben nem történnek meg. Tévedünk. Megtörténnek. Számos film története valós bűncselekményeken alapul. Persze nem a szellemek, zombik, vámpírok, szörnyek, ufók, vagy a pisztoly, kés, szamurájkard, macséta, csákány, kampó, fűrész és a képzelet gazdagságától függően bármilyen más tárgyak kombójával lecsapó pszichopaták tetteire gondolok. De a valós esetek száma, még így is rémisztő!

A legtöbbször és a legváltozatosabb formában feldolgozott gyilkosságsorozat kétségkívül Hasfelmetsző Jacké, aki az 1880-as években tartotta rettegésben London nyomornegyedeit. Kilétére soha nem derült fény, de még áldozatai pontos számában sem lehetünk biztosak. Álnevét az ügyben nyomozó rendőrfőnöknek küldött leveleiből ismerjük. Az öt biztosan általa meggyilkolt prostituált esetéről készült leghíresebb film A pokolból, mely a tettes egyik leveléről kapta a címét. A feldolgozásban Johnny Depp játssza a főszerepet. Bár a film a gyilkosságokat a valóságnak megfelelően mutatja be, vegyül bele egy kis romantika is és a végén kiderül ki volt az elkövető. Amikor az ember nem talál logikus magyarázatot valamire, hajlamos a realitást vegyíteni a fikcióval. Erre kitűnő példa a Gyilkosság felsőbb utasításra, amelyben maga Sherlock Holmes ered Hasfelmetsző Jack nyomába. De találkozhatunk vele a Pandora szelencéjében, vagy a Törvényes gyilkosságban is, sőt Hitchcock bérlőjét (A titokzatos lakó) is ő inspirálta. Mondhatni Aileen Wuornos volt Hasfelmetsző ellentéte. Ő prostituáltként dolgozott és többszöri molesztálás után sorra megölte kuncsaftjait. Életéről 2003-ban készítettek filmet A rém címmel, aminek főszerepéért Charlize Theront Oscar-díjjal jutalmazták. A hiteles megjelenés érdekében a színésznő meghízott, műfogakat és maszkot viselt, aminek következtében önmagára a legkevésbé sem, a megformált karakter valódi énjére azonban annál inkább hasonlított.

a.jpg

A Zodiákus című film rendőrségi jegyzőkönyvek felhasználásával készült, ezért szószerinti idézetek hallhatók benne az elkövető leveleiből és telefonhívásaiból, melyeket a nyomozóknak és újságoknak küldött a véletlenszerűen elkövetett gyilkosságai után. Öldökléseit követő rejtvényeit minden esetben egy jellegzetes névjeggyel zárta, amihez hasonló motívum feltűnik a Zéró gyanúsított című thrillerben is, aminek főszerepében Ben Kingsley látható. Utóbbiban Aaron Eckhart, előzőben többek között Jake Gyllenhaal próbál a tettesek nyomára bukkanni. Ahogy a Zodiákust, úgy az ABC-s gyilkost sem kapták el soha. Tetteiről 2008-ban készült film, amelyben Eliza Dushku játssza a nyomozót. Az elkövető három fiatal lányt ölt meg, akiknek a vezeték- és keresztnevük, valamint a megtalálásuk helyszínének kezdőbetűje megegyezett. A vizsgálódást ebben az esetben is hűen ábrázolja a film, bár az izgalom fokozása miatt a rendőrnő összeroppan a teher alatt és skizofréniától szenved, különösképp miután ráeszmél, hogy legjobb barátja a gyilkos. Ez a történet ily módon már egy kicsit túlzónak és erőltetettnek mondható. Néha jobb ragaszkodni az eredeti adatokhoz.

Az HBO által készített X polgártárs című filmben tényszerűen mutatja be a rendező, hogy a rendszer csőlátása mennyire gátolta Andrej Romanovics Csikatyilo elfogását, aki így több mint 50 gyilkosságot követett el Oroszországban és környékén. A film érdekessége, hogy teljes egészében Magyarországon forgatták. Az Egy katona halála című film Eddie Leonski bűncselekményeit tárja a nézők elé, aki amerikai katonaként Ausztráliában ölte meg ártatlan áldozatait. Hichcock Tébolyát Vetkőzős Jack (Jack the stripper) ihlette, bár a történet nem követi hűen az eseményeket. A thrillerek között klasszikusnak mondható A bárányok hallgatnak fő cselekményszálát is a valóságból merítette a rendező. Edwar Gein, sorozatgyilkos házában számos emberi bőrből készült ruhadarabot és használati tárgyat találtak a nyomozók. Az ő hátborzongató élete inspirálta A texasi láncfűrészes mészárlás és a Psycho megszületését is, bár mindkét történet a képzelet eredménye. Anthony Hopkins előtt pedig Robert Maudsley volt a Hannibál a Kannibál gúnynév tulajdonosa, aki valóban bele kóstolt áldozatai agyába.

Mi talán a Véres románc szerelmeseivel (Kirsten Dunst, Ryan Gosling) tudunk a leginkább azonosulni. A film alapját az, az amerikai sajtót sokkoló hír adta, mi szerint a fiatal ingatlanos elméje megbomlott és megölte nejét. A gyilkosságot azonban nem tudták bebizonyítani. Charles Starkweather és Caril Fugate számított az 50-es 60-as évek Amerikájában Bonnie és Clyde fiatalabb és agresszívabb alteregójának. A fiatalok ámokfutását több road movie is feleleveníti, mint a Sivár vidék, a Gyilkos tinik, vagy a Született gyilkosok. Azt mondják szerelemben és háborúban mindent szabad. Talán erre a feltevésre reflektálnak ezek az alkotások. A magányos szívek gyilkosairól (Salma Hayek, Jared Leto) 2006-ban forgattak filmet. A Gyilkos szerelem akkor sokak kedvét elvette az apróhirdetésekben való párkereséstől.

Filmre vitték ezen kívül Gacy, Ted Bundy (A Ted Bundy sztori), Dahmer (Kannibal), Sam fia (Egy sorozatgyilkos nyara) és a Manson család (Helter Skelter) hátborzongató cselekedeteit is. A legfrissebb megtörtént eseményeket feldolgozó thriller a Texas gyilkos földjén. Szövegkönyvének elkészítésében az ügyön dolgozó egyik rendőr is segédkezett, így igazán valós képet kapunk arról, hogyan akadtak a több mint 50 lány megöléséért felelős tettes nyomára. 2014-re ígérik az ausztrál alkotók a Wolf Creek – A haláltúra második részének megjelenését, melyek történetét a fiatal stopposok meggyilkolásáról elhíresült Ivan Milat szolgáltatta. A Gyilkos elmék című sorozatban az FBI ügynökök a nyomozás során rendszeresen vonnak párhuzamot valós esetekkel és hivatkoznak David Berlovitzra, a BTK-ás gyilkosra, az Éjszakai látogatóra vagy Richard Ramirezre. Sőt, a főcím alatt még az elítéltek képei is megjelennek. De a legújabb sorozatok, mint az Amerikai Horror Story vagy a Gyilkos hajsza alkotói is ilyen eseményekből merítenek ihletet. A 88 perc című thrillerben Al Pacino említi őket igazságügyi szakértőként egyik főiskolai előadásán. Tarantino és Oliver Stone Született gyilkosok című klasszikusában pedig Woody Harrelson hasonlítja magát a „nagyokhoz”. Szerencsére hazánkban ritkán bukkannak fel efféle elvetemült gyilkosok. Magyarok közül a legtöbb áldozatot Báthory Erzsébet gyűjtötte, aki szolgálói vérében fürdött. Róla 2008-ban készült életrajzi film. De a hozzáértők többsége szerint ez csak legenda.

b.jpg

Valóban nincs minden filmnek igaz háttértörténete. Általában azok a horrorok a legkevésbé valósak, amiket megtörtént eseményként próbálnak eladni, így például az Ideglelés, a Paranormális jelenségek vagy a legújabb Démonok között. A biztonság kedvéért, azért nézzünk be minden este az ágyunk alá, nehogy a mi esetünk szolgáljon a következő mozisiker történetül.

Takács Zsanett

3.jpgKépek forrása:

http://www.deviantart.com/morelikethis/artists/122289816?view_mode=2

http://filmzone.hu/all-good-things-elozetes

http://www.film.com/photos/charlize-theron-career-retrospective/attachment/11-monster

http://www.nextmovie.com/blog/johnny-depp-sexiest-roles/

http://gabtor.wordpress.com/

http://coldcasesquad.blogspot.hu/2012/08/the-zodiac-killer-ultimate-cold-case.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr985567494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.