KinoCircus - A filmes blog

Tina (Alice Low) 34 évesen az őt lelki terrorban tartó édesanyjával él (és egy kis kedvenccel) meglehetősen beteges se veled, se nélküled viszonyban. Poppy, a kiskutya tragikomikus halálát követően az anya látványosan szenved: egy székben ül és nyög hosszan és elnyújtottan. Tina számára a kiutat és a lehetőséget az életre Chris (Steve Oram) jelenti, akivel lakókocsis kempingtúrára indulnak. Az anya szerint a kapcsolat túl friss, természetesen nem akarja elengedni lányát (A zongoratanárnő anya-lánya kapcsolatát idézi) és közli Chrissel, hogy egyáltalán nem kedveli. A pár útnak indul felfedezni a csodás angliai vidéket, precíz útvonaltervet követnek, minden múzeumot meglátogatnak. Élvezik a kirándulást. Aztán valaki elkezd szemetelni.

Mivel ez egy Ben Wheatley film tudjuk, hogy ennek következményei lesznek. A jámbornak tűnő Chris kicsit felhúzza magát és „véletlenül” áthajt a férfin. Innentől gyakorlatilag a Született Gyilkosok road-movie-jának európai változatát kacaghatjuk, vagy sikíthatjuk végig (ki-ki ízlése szerint). Miután Tina rájön, hogy Chris valójában egy sorozatgyilkos a következő felismerés az, hogy Tina betegebb, mint akár mi nézők vagy akár Chris valaha is gondolhatta volna.

A film az abszurd vígjáték címkét kapta, ami bizonyos szempontból találó ugyanakkor kicsit félrevezető is lehet. A hollywoodi vígjátékok kedvelői nem fogják értékelni Wheatley humorát, a horror elemeket (amikből bőven jutott), valamint a nyugtalanító atmoszférát sem. Annak ellenére, hogy a forgatókönyvet a két főszereplő írta ―a Wheatley-val a Kill List óta együtt dolgozó Amy Jumppal karöltve― ez egy ízig-vérig Wheatley film. Tökéletesen egyedi hangulatot teremt. Humoros. Ellentmondásos. A gyönyörű tájban összezúzott arcú hullákkal sokkol.

A Sightseers azért intelligens, mert a felszín (a brutális gyilkosságok, az utazás) alatt a férfi-nő kapcsolat problémáit mutatja be. Pontosabban egy sérült nő karakterrajzát kapjuk. A kétségbeesett vergődését, tragédiáját élhetjük át olyasvalakinek, aki minden áron kapaszkodik a férfiba, mindent az ő elismeréséért tesz. Egy idő után Tina féltékeny lesz, és tökéletesen ki akarja sajátítani a férfit, uralkodni akar rajta (ahogyan azt az anyja teszi a nővel). Chris végig kitart szerelme (tényleg szereti), és a gondosan megkonstruált terveik mellett. Szerencsétlenségére…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr325556766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.