KinoCircus - A filmes blog

gran_torino1.jpg

Walt Kowalski (Clint Eastwood) nem kedves ember. Az Istent, családtagokat, kamaszokat nem tisztelő koreai veterán nem nézi jó szemmel, hogy szomszédságába hmongok költöztek. Eleinte még csak szitkozódik- kiülve a verandájára, a háza ékességének számító amerikai zászló árnyékában folyamatosan hangot ad véleményének az általa csak „rizsfejűeknek”, „vágott szeműeknek”, „rizsfelfújtaknak” hívott újdonsült szomszédjaival kapcsolatban. A sors iróniája úgy hozza, hogy egy incidens után hősként kezdi el tisztelni őt az egész család.

Pedig Walt Kowalski igazán nem akarta megmenteni sem Thao-t (Bee Vang), sem Sue-t (Ahney Her) azon az estén, amikor Thaot, a család egyetlen „férfi” tagját saját unokatestvére megpróbálta bandataggá tenni. Kezdetben szóval, majd erőszakkal. Walt Kowalski csak a saját kertjét és házát védte, amikor fegyvert fogott Spider bandájára, s Smokie homlokához tartva kifejtette neki, hogy az ilyen fajtájúak tetemét, mint ő, Koreában hullazsáknak használták. Az addig keménykedő banda önmagát meghazudtolva villámgyorsan eliszkol a helyszínről. Thao családja pedig nem győz Kowalskinak hálálkodni. Az öreg veterán döbbenten veszi tudomásul a szomszéd család túlcsorduló elkötelezettségét irányában, miután többször is próbálta értésükre adni teljesen sikertelenül, hogy őket is ugyanúgy utálja, mint Spider bandáját. Szemmel láthatóan nem tud a szeretetükkel mit kezdeni. Egész addigi életében egyetlen embert szerethetett igazán: az elhunyt nejét, Dorothy-t. Mióta ő meghalt, elzárta (ha addig egyáltalán nyitva volt) szívét mindenki elől; beleértve saját fiait is.

gran_torino3.jpg

Walt a szomszédos család azon igyekezetével sem tud mit kezdeni, hogy Thao munkával vezekeljen a korábban őt megkárosítani akaró, de kudarcba fulladt akciójáért: nevezetesen nagy büszkeségének, az 1972-es Gran Torino elrablásának kísérletéért. Thao mentségére legyen mondva, hogy nem saját akarata szerint cselekedett. A banda kényszerítette őt erre. Így Walt eleinte nem veszi komolyan a fiút, mert egy szánalmas rablót lát benne. Első feladata Thao-nak: számolja meg, hány madár látható egy fán Kowalski kertjében. Kapcsolatuk mégsem marad meg ezen a szinten: Kowalski szép lassan eleinte barátja, majd apja helyett apja lesz Thao-nak. A két magányos és kiszolgáltatott ember sokat nyer a barátsággal. Az addig apátlan és férfi példaképet nélkülöző Thao és a fiait magától elmaró Kowalski a sztereotípiákon túl felfedezik egymás gazdagságát.

Ketten, együttes erővel már felvehetik a harcot a Thaot továbbra is ostromló banda ellen. Ám nem mindegy, hogy hogyan. A háborúban megkeményedett szívű Kowalski egész életében erőszakkal harcolt. Most sem teszi ezt másként. Mikor megtudja, hogy Thaot megtámadták a banda tagok s elvették tőle szerszámait, egy személyben felkerekedik és megfenyegeti őket. Spider jobbkezét, Smokie-t agyon is rugdossa. Ám erőszak erőszakot szül. Brutális módon állnak bosszút: elverik s megerőszakolják Thao nővérét, Sue-t. Mikor a vértől átázott lány belép a házba, Kowalski elejti poharát döbbenetében. Katartikus állapotba kerül. Visszamegy saját házába, s átgondolja addigi életét. A gondolkozásban segít neki Janovich atya (Christopher Carley), akinek közeledését mindez idáig következetesen visszautasította.

gran_torino2.jpg

Ám az atya rettenthetetlen: míg Kowalski egész életében sikeresen elűzte kiosztós stílusával a nem kívánatos személyeket maga körül, az atya mindig is úgy közelített hozzá, mint barátja felé. Részben az elhunyt feleségnek tett ígéretét igyekezett betartani: még halála előtt megígérte Dorothynak, hogy meggyóntatja Walt-ot. Az éjszaka homályában éles kontrasztként világít Kowalski és az atya arca. Kowalski segíteni szeretne. Szeretetből. Már rég nincs benne az a gyűlölet, ami egykor arra késztette, hogy fegyvert ragadjon a banda tagok ellen. Aztán megszerette a szomszédságában élő „sárgákat” s mikor Thao segítségére sietett, az egykori gyűlölet-lépést szeretet-lépés váltotta fel. Ám jól szeretni nem könnyű. Úgy szeretni, hogy a másiknak jót tegyünk vele, tudatos döntést kíván. S Kowalski most jól akar szeretni. Ezért is nehezedik rá olyan ólmosan az éjszaka sötétsége…

Ám a töprengésnek megvan az eredménye: Másnap Kowalski olyat tesz, amit csak a legradikálisabban, legönzetlenebbül szerető emberek tesznek meg társaikért… A filmet ajánlom mindazoknak, akik úgy érzik, még van hova fejlődniük a szeretet művészetében.

by: PE

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr754643148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.