KinoCircus - A filmes blog

cinema1.jpg

 

Avatar

avatar.jpg

Mondjon bárki, amit akar én határozottan úgy vélem, nem egy filmtörténeti remek. Természetesen nem támadom a gyönyörű látványt, a tökéletes számítógépes grafikát, a lehengerlő látványtervezést, de ezt a Film Akadémia is szobrocskákkal méltatta, méghozzá 3 db-bal. A film véleményem szerint nagyon közhelyes, nem túl sok eredeti ötlet van benne… Nem tudom kinek tűnt fel, hogy ha Disney Pocahontas című művét összehasonlítjuk az Avatarral, akkor a nevek kicserélésével ugyanazt a történetet kapjuk. Egy történet arról, hogy tisztelettel viseltessünk más népek, kultúrák, fajok iránt és ne irtsuk ki őket.

Történetmorzsákat, karaktereket emel át James Cameron olyan filmekből, amik rég eltűntek a süllyesztőben, de egy kis keresgéléssel meg lehet találni őket. Ilyen pl. a Dinotópia - Őslények szigete című film is, amiből nem csak egy szinte teljes jelenetet sikerült ”átmenteni” az Avatarba. (Ősmadár becserkészés a legmagasabb hegy peremén - Ősmadáron lovagolás – Ősmadárral harcolás – Ősmadár meghal) A szerelmi szál a filmben a ”beleszerettem a főnök lányába, de nem vagyok törzsbeli, ezért apuka nem csíp” gondolatnál ki is merül…

Nem akarom én bántani a filmet, mert való igaz, hogy van bele fektetve nem kevés energia és pénz. Mondható úttörőnek olyan téren, miszerint az Avatar után minden második filmet 3D-re csinálnak meg a készítők (Nem mellesleg létezett 3D és élet Avatar előtt is!) A Pandora bolygó növényeit és állatait olyan pontossággal dolgozták ki, hogy honlapok foglalkoznak azzal, hogy  pl. ”Fiszkula Fikuliszt” hogy kell locsolni és gondozni. Nem mondom, hogy fölösleges, hisz Tolkientől tudjuk, hogy sosem lehetsz elég részletes. A Gyűrűk ura is mennyire körültekintően le van írva, meg van tervezve. Ilyen téren páratlan az Avatar és talán nem is kellett volna elrontani azzal, hogy történetet próbáltak írni egy olyan világra, ami önmagában megállta volna a helyét. Lövöldöztek, lövöldöztek és azon kaptam magam, hogy inkább arra vágyom, hogy mutassák az erdőt vagy, hogy hogyan élnek a kék, óriás, cicaszerű Na’vik.

Tisztelem James Cameront. Tudhat valamit, hogy két filmje vezeti a valaha volt legnagyobb bevételek listáját. Bár nem említeném sosem egy lapon a Titanicot az Avatarral. Értem azokat, akik szeretik a filmet és üzenetet látnak a történetben, csak én sosem fogok közéjük tartozni. :)


Titanic

titanic.jpg

Bár határozottan nem délutáni film és nem csütörtök vagy kedd esti, de érdemes szólni róla, ha már az előbb sárba tiportam James Cameron élete egyik fő művét, az Avatart. A Titanicot nem fogom bántani, mivel olyan filmnek tartom, ami a maga korában úttörő és mostanra klasszikus kihagyhatatlanná emelkedett. 11 Oscar díjat zsebelt be a film, melyet előtte csak a Ben Hur volt képes. Mondhatjuk, hogy a Titanic óta tett szert elsöprő világhírre Celine Dion, Kate Winslet és Leonardo Dicaprio. Olyan kultikus jelenetek vannak a filmben, amikről mindenki tudja, hogy a Titanicban voltak. A film nagyon pontos, mind a nevek, mind a helyszín és a történet valós esemény, kivéve persze a fő szerelmi szálat - Rose és Jack között - de ez már csak egy ilyen filmes csavar.

A történet 1912-ben játszódik, mikor is útjára indul az akkor valaha volt legnagyobb hajó a Titanic. Rose (Kate Winslet) és Jack (Leonardo Dicaprio) két teljesen más világot képviselnek, de emiatt belátást nyerünk a kor felsőbb osztályaiba és csavargó létbe is. Miután a hajó jéghegynek ütközik és süllyedni kezd a szerelmesek megtesznek mindent, hogy életben maradjanak, de nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy csak egyikük éli túl a szerencsétlenséget. Ez a haláleset bizony könnyeket szokott csalni a hölgynézők szemeibe. Talán attól is vált kultikussá, hogy nemtől és életkortól függetlenül mindenki szívét meghatják a érzelmes és tragikus jelenetek, annál is inkább, mert mindenki tudja hogy ez akár így is történhetett.

Gyönyörű ruhák, az eredetivel tökéletesen megegyező belső terek, kedves és irritáló karakterek teszik színessé a filmet. Meglepő, de néhol egy kis humort is becsempésztek a filmbe, ez kifejezetten élvezhetővé teszi a film első felét. A második fele elég egyértelműen az ”éljük túl és ne fagyjunk meg” létharcról szól. A megrázó jelenetek és a film két és fél órás hossza se veszi el a kedvem attól, hogy néhanapján megnézzem, bár határozottan csak odáig szeretem nézni míg el nem kezd süllyedni a hajó. :)

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az olyan szerelmi történeteket, ahol két szerelmes mindenféle logika ellenére is szívből szereti egymást és mindenre képes azért, hogy imádottját biztonságban tudhassa. Azok is nézzék meg, akiket érdekel a Titanic luxushajó története, mert állítom, hogy a film van olyan pontos, mint némelyik műsor a National Geographicon. James Cameron nagyon alkotott a Titaniccal és azt hiszem ez a film méltán érdemelte ki a megtisztelő ”filmek amiket látnod kell, mielőtt meghalsz” lista egyik helyét! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr34856123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.