KinoCircus - A filmes blog

the_cabin1.jpg

Vannak azok a filmek, amiket már olyan sokan ajánlanak, hogy „kötelező" megnézni. Ilyen volt mostanában a Ház az erdő mélyén, vagy eredeti és talán ismertebb címén: The Cabin in the Woods.

A még 2011-ben készült film érdekessége, hogy azért tolták a premierjét 2012-re, mert az MGM megvárta míg Chris Hemsworth befut a Thorral, és a Bosszúállókkal. Mondanom sem kell, hogy nem ő viszi el a hátán a filmet, és akkor még finoman fogalmaztam. De, ha ennek köszönhető a viszonylag tetemes bevétel, akkor respect a marketingeseknek. Mindig gyanakvással közelítettem a sokak által dicsért filmekhez, hiszen a film, mint műfaj nagyon szubjektív.

the_cabin2.jpgA ház az erdő mélyén

A The Cabin in the Woods történetét lényegében pár mondatban le lehetne írni, ettől el is tekintenék. A sztori annyira, de annyira közhelyes, hogy az már fizikai fájdalmat okoz. A szereplők karakterei érthető módon sablonosak, hiszen ez a történet kiindulópontja/mozgatórugója. A lányok itt is szépek és csinosak, a pasik kellően bátrak és izmosak, az okostojás pedig már-már idegesítően kattant. Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy az írók kedveskedni akartak a közönségnek azzal, hogy megidézték a Truman Show és az Alkonyattól pirkadatig című remekműveket, vagy egyszerűen csak hülyének akartak minket nézni... Ugyanis a szokásos 'fiatalok a sötét erdőben' horror klisén kívül, erre a két filmre alapozzák a fő dramaturgiát. Akik nem látták ezeket a nagyszerű alkotásokat, azoknak biztos nagyon újító lesz a Ház az erdő mélyén.

the_cabin3.jpgJesse Williams, Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna HutchisonFran Kranz

Mindezek ellenére nem unatkoztam a film megnézése közben, sőt azt mondom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb horrorját láthatjuk, ha rászánjuk az időt. Ez utóbbi kijelentésem sajnos nem a film érdeme, sokkal inkább a műfaj szégyene. Pozitív élmény volt viszont a film hangulata, a látványvilág és az eddig szinte csak sorozatokban szereplő Kristen Connolly teljesítménye. Nagyjátékfilmes rutintalansága ellenére, az esetlen, szűzies karaktert nagyon hitelesen hozza. A film ritmusa egyébként kitűnő és figyelemre méltó, nem hiába állt ott producerként a műfajilag szenzációs Bosszúállók rendezője, Joss Whedon.

A film számomra legemlékezetesebb dialógusával zárom soraim. Jó borzongást kívánok!

„A vak szemeikkel nem láthatják az eljövendő borzalmakat. A füleik süketek. Ők az Istenek barmai. Tisztítsd meg őket. Tisztítsd meg a világot a tudatlanságtól és a bűntől."

KinoMeter:

KinoMeter3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr174757350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.