KinoCircus - A filmes blog

cover.jpg

Valószínűleg nem sok film készült az utóbbi években, amit ekkora felhajtás övezett volna, mint az Alien-tetralógia előzményfilmjének beállított Prometheust (IMDb 7.6). A film ugyanakkor sokakban ellenérzéseket váltott ki, mivel számos kérdésükre nem kapták, vagy nem találták meg a választ. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy kicsit tisztázom a dolgokat, ugyanis a filmmel sokkal kevesebb probléma van, mint azt állítják.

FIGYELEM! A következő írott és vizuális tartalmak a film egyes részleteit hivatottak bemutatni, amelyeknek előzetes ismerete ronthatja a film megtekintésének élményét!

A Prometheus 2093-ban, 29 évvel az Alien - A nyolcadik utas: A Halál története előtt játszódik. Bár ugyanabban az univerzumban járunk, mégsem tekinthető igazán előzményfilmnek, mivel szándékosan nem magyaráz meg általánosan feltett, viszont felesleges kérdéseket. A filmet rendező Ridley Scott egy új szálat indított, ami egyaránt foglalkozik az emberiség eredetével, a nyolcadikutasok származásával és még számos olyan dologgal, ami egy átlagos rajongó fejében fel sem merült a történettel kapcsolatban.

A történet alapját Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) felfedezése adja, aki rájött, hogy a Föld évszázadokkal és évezredekkel letűnt kultúrái ugyanazokat a csillagászati piktogramot festették falakra és vésték kőbe, ami megegyezik egy csillagrendszer térképével. A régész a Weyland (később Weyland-Yutani) ipartársaság támogatását megszerezve titkos expedíciót indított a távoli LV-233-as kódjelű bolygóra, ahol az emberiség eredetének kérdésére szerette volna megtalálni a választ.

A csapat nagy része egészen a hibernációs út végéig nem tudott semmit az akció mivoltáról, így természetesen mindenki szkeptikusan tekintett a "kis zöld emberkékről" hantázó Elizabeth prezentációjára. Természetesen hamar kiderült, hogy a bolygón egy ősi, de fejlettségben minket még így is bőven meghaladó kultúra maradványai bújnak meg a föld alatt.

A maradványokkal ugyanakkor nem volt minden rendben és csakhamar kiderült, az óriási humanoidok nemcsak elhagytak, de el is szándékoztak pusztítani minket. Az általuk kiválasztott fegyver viszont olyan erősnek bizonyult, hogy ők maguk sem birkóztak meg vele.

A problémákat már csak tetézte, hogy a cég valójában nem is a kutatás miatt pénzelte az expedíciót, hanem az esetleges műszaki és/vagy biológiai fegyverek megszerzésének lehetősége miatt, mint ahogyan azt megszokhattuk az Aliens- és az Alien vs. Predator - filmekből.

A történetben olyan dolgokra fény derül, amiknek hatására még a legtöbb Aliens-rajongó is tátott szájjal fogja bámulni a mozivásznat - igen, kötelezően moziban nézős - ugyanakkor olyan kérdések merülnek fel, amelyek miatt az ember szinte könyörög a folytatásért.

A filmmel kapcsolatban számos nézőnek akadt olyan kérdése is, ami miatt kénytelen volt a művet végtelenül lehúzni. Ezek ugyanakkor jobbára azért merültek fel, mert az adott nézőnek számos Aliens-szel kapcsolatos tényről fogalma sem volt. Igaz, ezt a film számlájára írhatjuk, viszont azt sem várhatjuk el, hogy egy két órás filmbe belesűrítsék a sokszor évtizedek alatt fogalmazódott kérdések válaszát. Ridley Scott bedobott minket az események közepébe, aminek egyes körülményeit az Aliens-részekből tudhatjuk meg. Szóval összességében elmondhatjuk, hogy a Prometheus megnézése előtt az Aliens-tetralógiát is meg kellene néznünk, ahhoz, hogy ne merüljenek fel ezek az össztörténet által megválaszolt kérdések.

Azok a kérdések, amelyekre ténylegesen nem kaptunk választ - honnan jöttek az Alienek, hogyan került az LV-426-ra a patkó alakú űrhajó, milyen fejlettségi szintre jutottak az évszázadok-ezredek-milliók alatt a Space Jockey-k, stb. - szándékosan lettek megválaszolatlanul hagyva, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy a Prometheusnak minimum egy, de az első rész léptékeit nézve minden bizonnyal két folytatása is lesz.

Néhány érdekesség a filmmel kapcsolatban:

- A Prometheus az LV-223-as kódjelű bolygón játszódik, míg az Alien 1 - A nyolcadik utas: A Halál már az LV-426-on. Elképzelhető, hogy Elizabeth mégsem jutott túl messzire a patkó alakú űrhajóval és valójában ő fekszik majd ott a Space Jockey kiszakadt hasú űrruhájában?

- A Space Jockey, mint faj nem is úgy néz ki, mint ahogyan azt eleinte sejtettük az Alien 1 alapján. Érdemes megjegyezni, hogy azóta számos Aliens könyv szerepeltette az "elefántszerű" lényt úgy, hogy az ténylegesen úgy néz ki.

- Eredetileg Charlize Theron lett volna a főszereplő, de ő úgy döntött, hogy inkább elmegy az új Hófehérke és a Thor filmbe gonosz mostohának. Amikor viszont rájött, hogy milyen filmről is van szó, megpróbálta visszakönyörögni magát Ridley Scott-nál, de már csak a szintén nem túl szimpatikus szerepet kapta meg. Állítólag nagy kiabálós hisztit is csapott ezzel kapcsolatban.

A szerző véleménye:

Egy magamfajta Aliens-rajongó meglehetősen kritikus szemmel tekinti a folytatásokat. Például az Alien vs. Predator első része még elment, de a második rész maga volt a katasztrófa. Szóval nagy izgalommal vártam a korábban még Aliens 5-ként emlegetett filmet. Aztán kiderült, hogy dobták a folytatás ötletét és visszamentek az időben, hogy azzal a lénnyel ismerkedhessünk meg, amit összességében talán több kérdés övezett, mint szörnyűséges nyolcadikutasokat.

Amikor megjelentek az első trailerek és vírusvideók (1, 2) már tudtam, hogy nem nyúltak nagyon mellé a srácok. Amivel ilyen sokat lehet foglalkozni, azzal minden bizonnyal nagyon sokat dolgoztak. Az eredmény pedig nem maradt el.

Elképzelhető, hogy egyeseknek nem fog tetszeni, de ezt a filmet látni kell, mert nem sok ehhez fogható volumenű filmet láthattunk az utóbbi időben. Talán egyet sem...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr224618253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denevér3333 2012.06.30. 15:54:24

Ez a film egy nagy rakás kaki mondom én akinek mindenféle alien könyve van és a filmeket is láttam nem egyszer. Már az elején megjegyezném, hogy nem 86 csak 30 évvel játszódik az Alien előtt a film.
A film csak azért tudott kiemelkedni mert a műfaj hanyagolva van mostanában. A kritikáról meg.... inkább hagyjuk kb olyan, mint a film nesze semmi fogd meg jól!

Való 2012.06.30. 18:35:50

@denevér3333: Ízlések és pofonok. A film nekem sem nyerte el a tetszésemet kifejezetten, de azért ennyire nem utáltam. Tény, hogy a forgatókönyv baromi lyukas, és semmi nem vezet sehova. (Azt meg senki ne mondja nekem, hogy na majd a folytatás, mert én láttam már több részes dolgokat bőven, , ahol a főszál kérdései nyitva maradnak, de itt egyszerűen ennek a filmnek nincs semmiféle vonala, semmi nem oldódik meg sehol, bezárnak egy ajtót, kinyílik helyette 5 másik. Lehet, hogy a folytatás jó lesz, legyen, de ez a film akkor sem jó, legalábbis szerintem. A karakterek terén is vártam volna valamiféle kreativitást az író részéről, mert én úgy éreztem, hogy Alien filmekből válogattak össze egy csapatot, más nevekkel.

Látvány kifogástalan. Ridley Scott meg tudott újulni én azt vettem észre, a zene is nagyon jó. Az ősi faj kialakítása is nagyon tetszett. Szóval nem ásnám el mélyen ezt a filmet, mert érdemes megnézni, de az elvárásaimhoz képest mindenképp csalódást okozott. Szvsz imdb 7,6 -> 6,2 :)

denevér3333 2012.06.30. 18:44:21

Tavaly megnéztem az eredetet na pl az baromira tetszett vagy ott van a klausztrofóbiás horrornak a Kocka. Amúgy is úgy gondolom, hogy 33 évvel az Alien bemutatója után valahogy utána kellene nézni az alien univerzumnak mert az az évek során nem állt le és kiteljesedett a rengeteg könyvel, képregénnyel. Szóval úgy éreztem ennek a projektnek nem volt koncepciója és a teremtésről szóló filozofálgatás is kocsmaszintű volt már a mi a rendszerét illeti.

Való 2012.06.30. 21:11:37

@denevér3333: Az eredet és a kocka is jó filmek, a kocka abszolút az a film ami 0 költségvetéssel egy egy remek ötlet, mindenféle látvány nélkül. Azt viszont nem egészen értem, hogy miért kellene ezt a kettő az Alien-nel összehasonlítani.

Az utóbbi egy élő és lélegző világ, ahogy te is fogalmaztál a filmeken kívül, rengeteg dolog írja a történetét. Könyvek, képregények, játékok, Alien vs. Predator, mellék szál. Kicsit hasonló, mint a Star Wars, bár lényegesen kissebb méretben. Abszolút a film az első, az hogy egy huszadrangú licenszelt képregény mit állít az lv426-ról, vagy bár engem abszolút nem érdekel, én csak a filmet értékelem, veled és sok rajongóval ellentétben. Épp emiatt az eddigiek alapján nem volt rossz olyan szörnyű a film, emlékszem gondolkodtam sokáig, hogy mi is történhetett.

A legelején pl: amikor az ősi faj egyik képviselője beveszi azt a szert, ami valószínűleg felgyorsítja a dns átalakulást, és vízzel érintkezik mi történik? Így alakul ki az ember?

Egy intelligensebbnek tartott faj, aki űrhajót vezet egyedül, meg ki tudja még mit, miért támad az emberekre?

Azért mentek a Földre, hogy egy hozzájuk hasonló genetikai felépítésű fajon teszteljék a biológiai fegyvereiket?

Esetleg azért, hogy tenyésszék rajtuk, hiszen ezeknek a lényeknek kell egy gazdatest, a szaporodáshoz?!

Épp ez a baj ezzel a filmmel jó rajta, gondolkodni, biztosan jó lesz szerintem a folytatás, de ezért könyörgöm, egy triliógia első részét is élvezni akarom, nem csak a másodikat és a harmadikat. Na és ez nem sikerült itt, csak kapkodom a fejem, hogy:

"na most hol is vagyunk valójában?"

"Ez már megint mi?"

"Császározta magát WTF, hülye ez, hogy ott hagyja!?"

"A filmvilág legsablonsosabb, kamikaze jelenetét láthatjuk újra! hurrá! ahol az eddig 10 percig látott a hősök megmentik a földet a pusztulástól"

"A csajból csináltak egy Ripley-t mindenféle előzetes átgondolt jellemfejlődés nélkül."