KinoCircus - A filmes blog

A 22. Titanic Filmfesztivál kínálata idén két új szekcióval is bővül. A FESZTIVÁLKEDVENCEK kilenc olyan filmet tartalmaz, melyek a világ nagy fesztiváljain sikert arattak, míg a VALAMI VADSÁG négy egészen meghökkentő filmmel gazdagítja a programot. Április 10-18. között öt helyszínen, 52 filmmel várja a közönséget Budapesten hazánk egyik legnagyobb filmes mustrája. Április 2-án kezdődik a jegy-értékesítés.

favorites_10000km.jpg

Több fesztiválkedvenc is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául. A Mennyország most rendezője, Hany Abu-Assad Oscar-díjra jelölt, Cannes-ban díjazott thrillere, az OMAR egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetét meséli el, aki rendszeresen átszökik a falon szerelméhez, Nadjához, ám amikor a katonai rendőrség elkapja, fájdalmas döntésre kényszerül. Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazták a Ragályi Elemér fényképezte KUKORICASZIGET (Simindis kundzuli/Corn Island) című grúz drámát. George Ovashvili gyönyörű parabolája olyan emberekről mesél, akik politikai feszültségek és a természet irányíthatatlan erejének kitéve élnek. Jafar Panahi teheráni taxisként forgatta legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását, a TAXIt, mely elnyerte a Berlinale fődíját és a kritikusok FIPRESCI-díját is. A Távol az emberektől (Loin des hommes/Far From Men) című marokkói-francia drámában pedig az algériai háború idején egy falu franciatanárát utasítják, hogy vigyen el egy letartóztatott férfit a közeli városba. Az utazás során nem várt kapcsolat alakul ki közöttük. Az Albert Camus novellájából írt, Velencében díjazott western főszereplője Viggo Mortensen, a film zenéjét pedig Nick Cave szerezte.

favorites_far_from_men.JPG

Wojciech Smarzowski, a Közlekedésrendészet alkotójának új filmje, az Ütős angyal (The Mighty Angel) szellemesen és szórakoztatóan mesél az alkoholizmusról, aminek sajnos még a szerelem sem képes határt szabni. Carlos Marques-Marcet filmje, a 10 000 km című fesztiválkedvenc spanyol dráma pedig azt vizsgálja, a távolság szabhat-e határt a szerelemnek. A Magam ura (Mot naturen/Out of Nature) című norvég dramedy-ben is kulcsszerepe van a távolságnak. Martin harmincas férj és családapa egyedül megy túrázni a hegyekbe egy hétvégére. Mi, nézők halljuk cenzúrázatlan gondolatait magáról és az őt körülvevő emberekről. A főszereplőt is alakító rendező, Ole Giæver humoros portréja Berlinben elnyerte az Europa Cinemas–díját, itthon pedig a SCOPE50 online filmfesztivál nyerteseként végzett.

favorites_out_of_nature.jpg

A tiltott szoba (The Forbidden Room) egy húszas-harmincas évek némafilmes tablóira hajazó delíriumos kollázs. A neves kanadai kísérleti filmes Guy Maddin abszurd humorú hallucinációjának szereplői között feltűnik Udo Kier, Mathieu Amalric, Charlotte Rampling és Maria de Medeiros is. Sokaknál kicsapja majd a biztosítékot! Végül az X+Y című brit filmben az autista tinédzser, Nathan amilyen nehezen dekódolja az embereket, olyan könnyen oldja meg a legbonyolultabb matekpéldákat. Morgan Matthews megrázó drámáját Asa Butterfield, Sally Hawkins, Eddie Marsan és Rafe Spal teszik naggyá.

favorites_the_forbidden_room.jpg

A VALAMI VADSÁG válogatásban négy egészen meghökkentő filmet láthatunk. A Flight of the Conchords új-zélandi alkotóinak dokuparódiája, a Hétköznapi vámpírok (What We Do In the Shadows) főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá. A bunkerbe zárva (Der Bunker/The Bunker) a Németországban született görög Nikias Chryssos sötét, szarkasztikus humorú meséje azokról a szülőkről, akik meggátolják, hogy a gyerekük felnőjön. A japán Hitoshi Matsumoto legújabb alkotása, az R100 egy olyan világba vezeti a nézőt, amit még senki nem mert bemutatni eddig, ahol bármikor felbukkanhat egy domina, aki megalázza, megkorbácsolja, megveri, megkínozza. E bizarr komédia még a hardcore filmrajongókat is próbára teszi! Végül a svéd Bitte Andersson musical-komédiája, a Dyke Hard olyan, mintha begombázva készítették volna. Egy leszbikus rockbanda turné közben felvesz egy stoppost, aki thai boxoló. Eközben egy rejtélyes milliárdos mindent bevet, hogy megállítsa őket: nindzsahadsereget, kiborgokat és gonosz görkoris lányokat küld rájuk!

wildside_r100.jpg

Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic Filmfesztivál. A fesztivál végleges programja a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el. Április 2-án kezdődik majd a jegyek árusítása 1100 forintos áron, illetve 5 vagy több jegy vásárlása esetén kedvezményesen, 900 forintért.

http://www.facebook.com/titanicfilmfest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinocircus.blog.hu/api/trackback/id/tr647327552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.